Häufig gestellte Fragen

okt. 7, 2015

Externe persreis 1-10-2015


Tijdens de vakbeurs GrootGroenPlus 2015 bezocht een groep Europese vakjournalisten vier boomkwekerijen, een tuincentrum en een landschapsproject in Zundert en omgeving. Ze waren vooral geïnteresseerd in de milieuvriendelijke bestrijding van ziekten en plagen.

 

Verpaalen-Herijgers vof

Rustenburgstraat 1a

4881 DN Zundert

www.boomkwekerij-verpaalen.nl

 

We worden verwelkomd door Harrie en Jeanette Verpaalen en hun zoons Chris en Hein. Op 12 hectare kweken en vermeerderen zij sierheesters (Cephalanthus, Chaenomeles, Clethra, Cornus, Cotoneaster, Deutzia, Diervilla, Forsythia, Halesia, Hydrangea, Kerria, Kolkwitzia, Ligustrum, Myrica, Philadelphus, Physocarpus, Ribes, Salix, Sambucus, Spiraea, Symphoricarpus, Viburnum en Weigelia) en haagplanten (Fagus en Carpinus).

Om zeker te zijn van soortechtheid en kwaliteit worden de heesters vermeerderd door middel van zomer- en winterstekken van eigen moerplanten. Fagus en Carpinus worden van zaad opgekweekt, jaarlijks zo’n 500.000 stuks. Om ze een goed vertakt wortelstelsel mee te geven worden ze elk jaar verplant of ondersneden. Het bedrijf heeft ’s zomers twaalf parttimers in dienst, ’s winters zijn dat er vier of vijf.

 

De stekjes worden opgekweekt in de eigen kassen, waar plek is voor een miljoen stekken per jaar. Zodra ze goed geworteld zijn, gaan ze in 3 tot 15 literpotten de verkoop in. Zeker de helft wordt geëxporteerd naar Duitsland, de rest blijft in Nederland of gaat naar België, Frankrijk, Polen, Tsjechië en de UK. 

 

Er wordt zo biologisch mogelijk gewerkt, zegt Hein. “We hanteren zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen. Helemaal zonder chemicaliën lukt niet, want planten hebben er ook baat bij. Toch hebben we de bestrijdingsmiddelen al met zo’n 50-60 procent terug kunnen brengen. In plaats daarvan gebruiken we plantversterkers zoals vloeibare compost en organische kippenmest.” Op de vraag naar hoeveelheden, antwoordt Harrie: “We doen het met ons hart, niet volgens het boekje.” Ook onkruiden worden op steeds milieuvriendelijkere manieren bestreden. Last van schimmels hebben ze niet, dankzij de rulle zandgrond.  

 

Het best lopende artikel is Cornus, waar Verpaalen zo’n 15 verschillende variëteiten van heeft. Cornus sanguineum ‘Magic Flame’ is erg moeilijk te vermeerderen met stekken. “Niemand doet het, maar wij wel”, zegt Chris. “Daarbij is het belangrijk om heel schoon te werken.”

 

Marijnissen Vasteplanten vof

Eldertstraat 8

4882 JH Zundert

 

Deze kwekerij van vaste planten is 42 jaar geleden opgericht. Het is een echt familiebedrijf: John en David Marijnissen doen de handel, hun oom en Johns vrouw zorgen voor het onderhoud. Op de 2 ha in Zundert (cash & carry) en 8 ha in Rijsbergen worden potplanten gekweekt en planten met naakte wortels. Die laatste zijn voornamelijk bestemd voor de export. Nadat de wortels zijn gewassen worden de planten vervoerd in kratten zonder aarde.  

 

De vaste planten worden niet uit zaad opgekweekt, maar door ze te stekken en te scheuren. De afnemers zijn voornamelijk hoveniers, maar particulieren zijn even welkom. De planten worden biologisch gekweekt, pesticiden worden niet gebruikt. De kwekerij doet aan wisselteelt, elk jaar wordt vóór het planten compost door de grond gewerkt.

 

We rijden naar een veld dat John Marijnissen speciaal voor ons heeft uitgezocht omdat het fotogeniek is: “Op de andere drie percelen staan vooral grassen.” Hij rijdt een eindje met de mede door hem ontworpen schoffelmachine. De machine schudt de grond tussen de planten – en daarmee het onkruid – los. De journalisten zijn onder de indruk en verdringen zich om de schoffelmachine zo goed mogelijk op de foto te krijgen.

 

Tuincentrum De Bosrand Rijsbergen

Antwerpseweg 30A

4891 CP Rijsbergen

www.tcdebosrand.nl

 

Na de smakelijke lunch dwalen de buitenlandse journalisten door het enorme tuincentrum en fotograferen alles wat los en vast zit. Pas na enig aandringen zijn ze de bus weer in te krijgen.  

 

Boomkwekerij Dictus-Hereijgers

Kraaiheuvelstraat 1E

4885 KZ Achtmaal

www.dictushereijgers.nl

 

Op een terrein van 30 ha kweken John en Bianca Dictus  bos- en haagplanten en sierheesters uit winterstek. Het assortiment omvat zo’n 50 soorten. Hun klanten zijn groothandelaren, tuincentra, hoveniers en collega-boomkwekers. 

 

John vertelt dat hij het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch probeert terug te brengen. Op zijn kwekerij worden onkruiden voornamelijk bestreden door middel van de pneumatische schoffelmachine, die hij samen met anderen ontworpen heeft en die hem vorig jaar de derde Schoon Water Innovatieprijs opleverde. De machine rijdt tussen de rijen jonge bomen door. Met een harde luchtstraal, waar de boompjes geen last van hebben, wordt lucht in de grond gespoten en wordt het onkruid verwijderd. “Heel soms heb ik nog chemicaliën nodig, om te corrigeren”, zegt John. “Maar als die in de grond zitten, blijven de planten laag. Daarom wil ik ze liever niet.”

 

De vele vragen over de capaciteit van de schoffelmachine beantwoordt hij met engelengeduld: “Ik gebruik 7 bar. De machine rijdt 6 a 7 km per uur, in een uur kan ik één hectare doen. Omdat de twee buitenste lijnen zichzelf corrigeren, kan ik wat snelheid maken. In een tot tweeënhalve dag ben ik klaar.” Hij heeft nog meer machines, zoals bijvoorbeeld een taxussnoeier. “Als je geen mensen wilt gebruiken, moet je machines gebruiken. In de winter werken hier zes mensen, in de zomer werken we met scholieren.”

 

Lodders Boomkwekerijen BV

Oude Lentsebaan 5

4884 NB Wernhout

www.lodders.nl

 

Jac Lodders en zijn vrouw zijn in 1972 begonnen op 1,5 ha. In 1984 kwam hun zoon Marc in het bedrijf, in 1997 nam hij het management over. Sindsdien is Lodders Boomkwekerijen uitgegroeid tot een handelsbedrijf met kwekerijen op 100 ha, gerund door 26 werknemers.

 

Lodders is gespecialiseerd in 1 tot 4 jaar oude bomen en heesters, zowel in de volle grond als in potten. De sierheesters worden gekweekt uit zomer- en winterstek. Er worden inheemse soorten gekweekt voor de Nederlandse en – sinds afgelopen dinsdag – de Duitse markt. Daarmee is Lodders de eerste Nederlandse boom- en heesterkwekerij die planten kan leveren met het ZgG-certificaat (Zertifizierte gebietseigene Gehölze).

 

Een van hun specialiteiten, zegt Marc, zijn twee meter hoge bomen. “Door de zandige bodem zijn ze makkelijk te kweken. De grond wordt elk jaar verrijkt met compost. En, wanneer dat nodig is, met meststoffen die verrijkt zijn met schimmels.”

 

Naast bomen en heesters worden er ook haagplanten (met name groene en rode beuk en haagbeuk) gekweekt. De helft van de planten wordt geëxporteerd naar praktisch alle Europese landen. “Maar 75 procent van wat in Nederland blijft, wordt ook weer uitgevoerd.” De heesters gaan vooral naar Oost-Europa. “De mensen daar zijn gek op heesters als Potentilla, Spirea en Weigelia. Dan heb je het over Tsjechië, Polen, Slovenië, Bulgarije en Roemenië. En Letland natuurlijk, dat fungeert als doorvoerland naar Rusland.”

 

Ardo BV

Industrieweg 9-11

4881 EW Zundert

www.ardo.com

 

SHE-manager Sjuul Jilesen geeft een powerpoint-presentatie, waarin hij uitlegt wat Ardo is en doet. Ook vertelt hij over de aanleg van het natuurgebied naast het industriegebied.

 

Met behulp van state-of-the-art productielijnen produceert Ardo voornamelijk vriesverse bladgroenten zoals spinazie, rode kool en boerenkool. Ook worden er vriesverse groenten bereid voor de binnen- en buitenlandse retailmarkt.

 

Vorig jaar is ARDO begonnen met de bouw van een nieuw vrieshuis in Zundert. Het project omvat een hoogbouwmagazijn van 32 meter hoog met een oppervlakte van 6.500 m² en een capaciteit van 28.000 pallets. Het nieuwe vrieshuis heeft de interne opslagcapaciteit enorm vergroot en de logistieke processen vergemakkelijkt. Er is nu een extra capaciteit van 24.000 pallets, de transportbewegingen zijn verminderd met 3.000 per jaar.

 

Gezien de ligging van het bedrijf diende als compensatie extra natuur worden geleverd. Daartoe heeft Ardo een natuurgebied van 4.7 ha laten aanleggen in samenwerking met landelijke en plaatselijke natuurorganisaties en met de gemeente Zundert. Het natuurgebied ligt tussen de Aa en het industriegebied en maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van Brabant. Na de presentatie neemt hij ons mee naar het natuurgebied, dat vrij toegankelijk is en beplant met een snel groeiende mix aan inheemse beplanting. 

 

Schermafbeelding 2015-10-07 om 09.44.12.png

Öffnungszeiten

Mittwoch 2. Oktober

09.00 - 18.00 Uhr

Donnerstag 3. Oktober

09.00 - 18.00 Uhr

Freitag 4. Oktober

09.00 - 18.00 Uhr

Partners

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Kontakt

GrootGroenPlus

Postbus 369
4880 AJ Zundert, NL

T: +31(0)76-5977984 E: info@grootgroenplus.nl

Folgen Sie uns