Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Column 3

Column 3: Jan Voogd

 

Het verborgen leven van bomen, Colin Tudge

ISBN 90-274-8468-6

 

Er zijn in het verleden verschillende goede boeken uitgebracht over het leven en verzorging van bomen: o.a.

  • Bomen laten leven van Jorn Copijn, ISBN 90 60 30 200 1;
  • Het verborgen leven van bomen door Peter Wohlleben, 2016, ISBN 978 94 005 0732 6;
  • Het bomenboek van Koos van Zomeren, 2008, ISBN 978 90 295 6657 5.

Maar het meest fascinerende boek wat ik tot nu toe gelezen heb over dit onderwerp is “Het verborgen leven van bomen, 2006, van Colin Tudge. Inderdaad dezelfde titel als Peter Wohlleben aan zijn boek geeft.

 

In de recensie over het boek van Collins het volgende:

Het verborgen leven van bomen onthult hoe bomen leven, groeien en zich voortplanten, maar ook hoe zij onderling communiceren, samenwerken of strijd leveren.

 

Het boek vertelt waar ze vandaan komen en hoe ze weten wanneer de zon ondergaat. Daarnaast beschrijft het hoe de mens gebruik maakt van bomen en hoe belangrijk bomen zijn voor onze overleving. Het is niet alleen een informatief, maar ook een aanstekelijk boek vol wonderbaarlijke verhalen en verrassende details. Met enthousiasme weet Tudge zijn fascinatie voor bomen op de lezer over te brengen! Wat mij betreft is dit hem uitstekend gelukt. Tudge heeft met ontelbare kenners en specialisten van alle bewoonbare continenten verhelderende gesprekken over bomen gevoerd.

 

Hij beschrijft o.a. hoe bomen reageren op hogere temperaturen en extreme droogte, maar ook de snelheid waarmee het klimaat verandert. Hoe werkt in zulke toestanden de fotosynthese, maar zeker ook hoe reageren de vele soorten van leven daarop. De bacteriën, schimmels, ongewervelde dieren t.a.v. het bladafval, maar ook het regenererende vermogen van bomen in die omstandigheden. Een uiterst belangrijk onderwerp voor onze huidige weersomstandigheden en verwachtingen van de afgelopen jaren.

 

Een ander uiterste waarmee bomen te kampen kunnen hebben zijn overstromingen en daarmee de voor hen natte omstandigheden. Colin geeft hierover een voorbeeld van en overstroming van Sequoia sempervirens, die groeien aan de centrale en noordelijke kust van Californië. Bij een overstroming waarbij de stammen onder een meter aarde worden bedolven weten zij te overleven. De meeste bomen overleven dit niet door de verstikking van de wortels. De Sequoia’s echter zenden vanaf hun bedolven wortels nieuwe worteluitlopers verticaal omhoog, de bovenliggende sliblaag in. Deze groeien zo snel dat ze soms door het grondoppervlak heen barsten. Ze zijn echter slechts een tijdelijke oplossing, de troepen in de voorlinie. Kort daarop groeien er nieuwe zijwortels uit de begraven stambasis, juist onder de oppervlakte van het onlangs afgezette slib. Gewoonlijk zijn deze groter en zwaarder dan de voorgaande wortels op lager niveau.

 

Deze, nog vele andere wetenswaardigheden en nuttige informatie over vele bomen van de wereld zullen je kennis, maar ook zeker je enthousiasme voor bomen verhogen.

 

 

Jan.jpg
Download onze app