Parking P1 bezoekers:
Meirseweg 54, 4881 MJ Zundert (NL)

Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Column 5

Column 5: Jan Voogd

 

Bomen op begraafplaatsen

Informatie en inspiratie voor ontwerpers en beheerders

ISBN 978-90-818744-10

Auteurs:  Ada Wille & Marko Mouwen

 

Als ik begraafplaatsen heb bezocht – vooral de oudere – met hun veelal monumentale bomen, merk ik dit te hebben gedaan met de volle aandacht en intensiteit. Niet afgeleid door verkeersgeluiden, druk pratende, joggende mensen of andere geluiden in parken of andere groene openbare gelegenheden. Ik voel hier de nadrukkelijke verbondenheid van bomen met ons leven zowel als de dood. Die verbondenheid wordt versterkt door het lezen van het boek maar vooral ook kijken naar de afbeeldingen van de bomen en vaak ook monumentale graven. Monumentale graven die door hun diversiteit blijk geven van vroegere aandacht voor leven en dood bij het afscheid van een geliefde.

In het boek wordt/werd aandacht besteed aan het toepassen van een goed ontwerp begraafplaatsen, assortiment, omstandigheden van de standplaats en wat dies meer zij. Enkele van de grootste begraafplaatsen van Nederland die aan de orde komen:

Begraafplaats en/of arboretum:

-       De nieuwe Ooster, Amsterdam, 33 ha

-       Zorgvlied, Amstelveen

-       Crooswijk, Rotterdam, 22 ha

-       Algemene Begraafplaats Selwerderhof, Groningen met 50 ha de grootste

-       Hilversumse Noorder Begraafplaats, Hilversum, ontworpen door Leonard Springer

Bomen die er op voorkomen of ervoor gebruikt kunnen worden zijn prachtig geïllustreerd met hun kenmerken en behoeften. Dit zijn o.a.

-       Meerstammige bomen

-       Treurvormen

-       Leivormen

-       Zuilvormen

-       Berceaus en vele andere vormen en typen komen aan de orde.

Zeker een aanrader voor ieder die in alle rust wil genieten van de serene sfeer die de bomen en afgebeelde grafzerken geven. En even in stilte misschien bij het bezoeken en lezen van het boek ons eigen drukke leven laten bezinken in het hier en nu.

 

 

Jan.jpg
Download onze app