Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Nieuws

Boomfeestdaglabel


Klik hier om de uitzending van de uitreiking terug te kijken!

 

De tweede beursdag startte met de uitreiking van het Boomfeestdaglabel. Dit label werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Uit de favorieten van de deelnemers werd een top 5 gevormd, namelijk:
 

Boom/criteria Inzender
Tetradium daniellii Jochems-Peeters en Zn.
Photinia fraseri WEA Deltaland
Ficus carica Business Centre Treeport
Quercus palustris 'Isabel' Boomkwekerij Bömer vof
Rhus typhina 'Tiger Eyes' M. van den Oever BV

 
Al deze bomen voldoen aan de vooraf bepaalde selectiecriteria die bepalen of een boom wel of niet kan worden opgenomen in de top 5 voor deze verkiezing. Zo moet het (1) gaan om een boom(vormer) en geen kamerplant. De boom moet namelijk ook geschikt zijn om samen met kinderen aan te planten, bijvoorbeeld tijdens de viering van de Nationale Boomfeestdag. Ook moet de boom (2) geschikt zijn voor in een kleine tuin of op het balkon; iedereen moet met de winnaar een eigen ‘Boomfeestdag’ kunnen vieren, ongeacht de afmetingen van de tuin of balkon. Een ander belangrijk criterium (3) is dat de boom een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit, bijvoorbeeld door insecten aan te trekken. Tot slot moet er (4) een link zijn met kinderen.
 
Het label werd uitgereikt aan de Tetradium daniellii ofwel de bijenboom en in ontvangst genomen door Willem Jochems van Boomkwekerij Jochems - Peeters en Zn. Het label is daarmee uitgereikt aan een kweker die op de winnende boom(vormer) als favoriete plant heeft gekozen, maar alle kwekers die de boom verkopen mogen het label voor 2020 voeren. Ze kunnen hun interesse daarvoor kenbaar maken via frank@boomfeestdag.nl.


002 Boomfeestdaglabel kopie.jpg
Download onze app