Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Nieuws

GGP 2020; tussentijds resumé


De 30e editie van vakbeurs GrootGroenPlus, gehouden van 30 september tot en met 2 oktober, was een hele bijzondere editie. Voor het eerst volledig digitaal, samen met maar liefst 156 deelnemers, van wie 6 jubilarissen. De digitale exposantenprofielen op de website en in de beursapp werden functioneel uitgebreid, zodat deelnemers nóg beter de kans kregen om in beeld te komen bij de digitale bezoekers. 

 

Meer dan 50 deelnemers stelden bovendien hun bedrijf open voor bezoekers en meer dan 40 deelnemers leverden materiaal aan voor een filmpje van 1 minuut. Naast deze filmpjes werden ook de tafelgesprekken opgenomen in de speciaal voor dit doel gebouwde studio, die dagelijks werd voorzien van nieuwe groenaankleding - uiteraard óók geleverd door de deelnemers.

 

Vanuit de studio in Zundert zonden we drie dagen lang uit, over twee streams, van 9 tot 18 uur. Het programma was divers; we namen maar liefst 17 keer plaats aan de ‘levende tafel’, dit samen met gemotiveerde tafelgenoten, onder wie veel deelnemers. We kozen er bewust voor om elke uitzending maximaal 15 minuten te laten duren, zodat het ook voor de kijkers naast het werk goed te doen was. 

 

Onderdelen uit de ‘klassieke’ GGP

Natuurlijk was er dit jaar ook ruimte voor een aantal onderdelen uit de ‘klassieke’ GGP: zo werden gewoontegetrouw, maar nu digitaal, de Zunderts Groen Imagoprijs, de Jac Loddersprijs, de Jan van Dongenprijs en het Boomfeestdaglabel uitgereikt. 

 

Ook was er weer volop aandacht voor de nieuwigheden; hieromtrent werden drie tafelgesprekken georganiseerd waarbij er vijf medailles, tien KVBC-Awards en vier Road Show-certificaten werden uitgereikt.

 

Toelichtingsfilms

Naast de diverse tafels, was er ruimte voor vier (digitale) bedrijfsrondleidingen en twee toelichtingsfilms; deze op de onderwerpen zintuigentuin en afstervende bomen. Tijdens alle tafelgesprekken gaven specialisten hun kijk op mogelijkheden, de markt en het ondernemerschap in het algemeen. 

 

We kunnen mede uit de opmerkingen over de bedrijfsdrukte concluderen dat de branche het momenteel goed doet, maar dat het altijd belangrijk blijft om ook naar de lange termijn te kijken en mee te gaan in de vernieuwde omstandigheden. 

 

Online bezoekers

Inmiddels weten we dat de digitale vakbeurs goed bekeken is via de livestreams. We hadden kijkers uit de meeste werelddelen en er waren ‘gasten’ vanuit vrijwel alle Europese landen. Van alle uitzendingen zijn tweetalige opnames gemaakt, die we nog onder de aandacht zullen brengen bij hen die niet in de gelegenheid waren om de livestreams te volgen. Met name bij de landen waaruit we nog kijkers missen. 

 

Terugkijken kan gratis via YouTube, maar het is handiger om dit te doen via de exposantenprofielen en de programmapagina’s van de website en/of de app. Hier zijn direct links naar de opnames van de desbetreffende programmaonderdelen te vinden.

 

Qua kijkers zien we ongeveer dezelfde verhouding van 70/30 van Nederlandstalig en anderstalig, zoals dat bij een fysieke beurs ook het geval is. Ook de website, de beursapp (aan het einde van de beursdagen was er al meer dan 15.000 keer gekeken), de webapp, Twitter, Linkedin en Facebook trokken veel bezoekers.

 

Evaluatie

Normaal gesproken hebben we rond deze tijd de accommodatie afgebouwd en is het tijd voor een evaluatie met alle betrokkenen. Natuurlijk doen we dit jaar ook, maar met een digitale beurs gaat dat net even anders dan anders. We zijn namelijk nog niet klaar. We hebben inmiddels een compleet digitale beurs online staan; het programma, de promotiefilms, de commercials, de exposantenprofielen, de zoekopties in de aanbodsbank; ze blijven allemaal nog tot 30 november 2020 actief en toegankelijk. Daarna maken we onze rapportage. Bovendien kan er via de app ook nog tot 30 november worden gestemd op de Road Show.

 

Daarom willen we iedereen natuurlijk van harte aanmoedigen om optimaal gebruik te maken van deze mogelijkheden - zéker als je daar tussen 30 september en 2 oktober niet voor in de gelegenheid was. Leg nieuwe contacten, kijk de verschillende uitzendingen terug en profiteer van wat er kan. We waren breed digitaal en blijven dat voorlopig ook. Uiteraard zetten wij ons ook de komende tijd nog volledig in om de deelnemer in beeld te brengen én de bezoeker bij de deelnemer te brengen. Of dat nu is via het programma in de app, op de website, of via de uitgebreide deelnemersprofielen. Aanmelden voor de 31e editie kan daarom pas na 30 november 2020.

 

Fysieke editie 2021

In 2021 hopen we weer een veilige fysieke editie van vakbeurs GrootGroenPlus te houden: van 6 tot en met 8 oktober. De eerder genoemde 156 deelnemers nemen we alvast mee naar die editie. Evenals een aantal van de positieve veranderingen van dit jaar, zoals de uitbreidingen van het exposantenprofiel, de aanbodsbank en van de beursapp. 


011 Beursstudio kopie.jpg
Download onze app