Parking P1 bezoekers:
Meirseweg 54, 4881 MJ Zundert (NL)

Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Nieuws

Noviteitenkeuringen


Op de dinsdagmiddag voorafgaand aan de eerste beursdag werden de noviteiten gekeurd. Voor de noviteitenkeuring was de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen weer aanwezig. De jury beoordeelde uiteindelijk 11 van de ingezonden planten. In totaal werden er twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles uitgereikt. De jury was tevreden over de kwaliteit van de inzendingen. Die was over het algemeen goed te noemen. Een beste noviteit zal vanaf dit jaar niet meer gekozen worden, om zo alle planten de aandacht te geven die ze verdienen. De noviteiten en de medailles zijn opgesteld bij de hoofdingang.

 

Goud Inzender

Buddleja alternifolia 'Pmoore12' (UNIQUE) Boomkwekerij Out vof, Hazerswoude-Dorp. Zeer dichte vertakking en relatief fijn blad dat nog goed groen is en een gezonde uitstraling heeft. Bloemen donkerder dan bij B. alternifolia en veel langer doorbloeiend. Uniek en vernieuwend binnen het grote sortiment Buddleja. Helaas wat weinig bloemen tijdens de keuring.

 

Fargesia murieliae 'Elias' Van Vliet New Plants BV, Stroe. Onderscheidend en vernieuwend vanwege de zeer lage en zeer dichte groeiwijze. De twijgen zijn sierlijk gebogen en de frisgroene blaadjes geven de plant een fraaie structuur. Breed toepasbaar in tuinen, potten en openbaar groen als lage, niet-woekerende bamboe.

 

Zilver Inzender

Caryopteris clandonensis ‘Lissteph’ (STEPHI) Fa. Lucassen Boomkwekerij, Vorden /Boomkwekerij Elst van Bergen mts, Wernhout. De eerste roze-bloeiende C. clandonensis en een zeer grote verbetering van C. incana 'Autumn Pink'. Bloemen goed roze en leuk contrasterend met het blad. Breed toepasbaar.

 

Brons Inzender

Chamaecyparis lawsoniana 'Twisted Ball' Schrauwen-Moerings vof, Sprundel. Sierlijke bolvormig groeiende conifeer. Loof fris donkergroen met duidelijk lichtere twijgjes. De scheuten zijn steeds iets gedraaid wat de plant een informeel karakter geeft. Lijkt meer op een cultivar van C. obtusa dan op C. lawsoniana.

 

Ilex meserveae 'Annys Dwarf' (GENTLE) Van Son en Koot B.V., Kaatsheuvel. Compact groeiende cultivar met relatief kleine, glanzend donkergroene blaadjes. De blaadjes voelen niet scherp aan. Bloeit uitzonderlijk rijk, ook tijdens de keuring nog enkele bloemen aanwezig. Bloei is mannelijk, dus geen vruchten. Breed toepasbaar en onderscheidend.

 

 


Schermafbeelding 2017-10-04 om 23.09.40.png
Download onze app