Parking P1 bezoekers:
Meirseweg 54, 4881 MJ Zundert (NL)

Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Nieuws

Inschrijving voor Floriade start eind november


Eind november wordt een website gelanceerd waarop kwekers zich kunnen aanmelden om mee te doen aan het invullen van het sortiment dat gaat worden getoond op de Floriade in Almere in 2022. Dat vertelde dendroloog Jaap Smit op GrootGroenPlus.

 

Smit is aangesteld door de Floriade om mee te helpen het sortiment in te vullen. Op korte termijn, liefst nog komend seizoen, wil de organisatie 2800 verschillende boomsoorten aanplanten op het Floriadeterrein. „Daar doet u veel boomkwekers een groot plezier mee”, reageerde de voorzitter van de vakbeurs David Bömer. Hij riep in herinnering dat bij voorgaande edities wel eens de kritiek van boomkwekers was dat de bomen relatief laat waren aangeplant. Nu moeten de bomen een goed aantal jaren kunnen groeien.

 

Met de grote diversiteit aan boomsoorten wordt niet alleen getoond dat een breed sortiment voorhanden is en wordt er in feite een arboretum gecreëerd op de Floriade, maar wordt ook een voorbeeld gegeven aan overheden. Smit legde uit dat boomziekten nu vaak snel om zich heen kunnen grijpen omdat monocultures zijn aangeplant. Door een grotere diversiteit toe te passen in de aanplant, moet dit probleem tot het verleden gaan behoren. „En het wordt er een stuk leuker op”, vindt de dendroloog.

 

Hulp nodig

 

Smit hield op GrootGroenPlus een vurig pleidooi dat kwekers mee gaan doen om de Floriade in te vullen. „Wij kunnen het niet alleen, wij hebben uw hulp nodig”, aldus Smit. Over de voorwaarden waaronder bomen en planten gaan worden geleverd, kon de dendroloog nu nog weinig vertellen. En dus ook niet hoe kwekers die meedoen hier voordeel uit kunnen halen. Daarover wordt eind november meer bekend, als een website wordt gelanceerd waarop kwekers zich kunnen aanmelden. Tegelijk met die website wordt ook bekend welk sortiment wordt gezocht en onder welke voorwaarden kwekers mee kunnen doen.

 

Foto: Dendroloog Jaap Smit (links met microfoon) geeft antwoord op vragen van beursvoorzitter David Bömer (rechts) op GrootGroenPlus.

 

Bron: Vakblad De Boomkwekerij


Schermafbeelding 2017-10-07 om 09.27.53.png
Download onze app