Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij

Road Show 2022

In 2017 was er voor het eerst, in samenwerking met de KVBC, een Road Show aanwezig op vakbeurs GrootGroenPlus. De Road Show bestaat uit een selectie aan nieuwigheden uit de veldkeuringen, tentoonstellingskeuringen en sterrenkeuringen die de KVBC in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Via deze Road Show kan aan deze toppers nogmaals aandacht worden besteed. Dat blijkt een succes te zijn en daarom keert de Road Show ook weer terug van 5 t/m 7 oktober op GrootGroenPlus 2022. Dit jaar gaat het om maar liefst 32 reeds gekeurde terugkerende nieuwigheden, voor de 32e editie van de vakbeurs.

 

  

Abelia grandiflora 'Abelops' (Sunshine Daydream)

Bronzen Medaille veldkeuring 2012

Dichtvertakte, compacte groeiwijze. Bladeren geelgroen, lichter gekleurd naar de randen en met een smalle oranjerode buitenste rand. Jonge bladeren intenser van kleur. Bloemen lichtpaars, september-oktober. Geschikt voor toepassing in borders of als potplant. Voldoende winterhard.

 

Aucuba japonica 'Angelon'

** sterrenkeuring 2016

Wintergroene struik met een breed ovale tot bolronde groeiwijze. De leerachtig aanvoelende bladeren zijn groen met zeer veel gele vlekken. Vrouwelijke plant, dus indien bestoven zullen talloze rode de plant in het najaar en winter sieren. Mooie tuinstruik die zowel in de halfschaduw als schaduw geplant kan worden.

 

Brunnera macrophylla 'Sea Heart'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

Lage, breed uitgroeiende plant. Relatief grote, stevige bladeren, schitterend lichtgrijs met donkergroene randen en nerven. Bloemen als B. macrophylla; helderblauw met een wit oogje, april. Sterke vaste plant voor gebruik in borders, plantenbakken etc.

   

Buddleja alternifolia 'Pmoore12' (Unique)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2017

Opvallend compact groeiende en dichtvertakte plant. De bladeren zijn grijzig groen en vormen een mooie achtergrond voor de bloemen. De licht lilapaarse bloemen staan in korte pluimpjes en verschijnen vanaf de zomer tot ver in het najaar. Door de compacte groeiwijze is het niet alleen een mooie borderplant, maar is deze ook zeer geschikt om in potten te kweken.

   

Buddleja davidii ‘Botex 006’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY)

Gouden Medaille, VSB-KVBC 2021

Een compacte vlinderstruik met mooie en goed gevulde purperrode bloemen. Mede dankzij deze bloemen, die in het sortiment van Buddleja uitzonderlijk zijn, is de plant met goud bekroond. Aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen, toepasbaar in kleinere tuinen en als kuipplant. De plant is winterhard tot -18 °C.

 

Buddleja 'Podaras 10' (Free Petite Dark Pink)

Bronzen Medaille Plantarium 2012

Lage en breed uitgroeiende vlinderstruik, bladeren middengroen. De relatief slanke bloempluimen bestaan uit violetpaarse bloemen met een oranje oogje. Geschikt voor toepassing in (kleine) groepen in de particuliere tuin of openbaar groen, of in potten.

   

Buddleja ‘SRPBUD989’ (SUMMERLOUNGE BLUE SARAH)

Gouden Medaille Plantarium 2019

Zeer compact groeiende struik met een dichte vertakking en uiteindelijk een bolvormige groeiwijze. De plant bloeit rijkelijk met korte blauwe aren van juni tot september en wordt maximaal 1 meter hoog. Omdat de plant zo compact is, is hij ideaal voor terrassen, maar kan natuurlijk ook solitair in de tuin worden geplant.

   

Carex morrowii ‘Everglow’ (EverColor)

Gouden Medaille Plantarium 2018

Stevige plant met licht gebogen bladeren. Van de herfst tot het voorjaar kleurt de hele plant warm oranje zoals van een zonsondergang. Geschikt voor levende muren, gemengde containers, daktuinen en borders. Gemakkelijk te kweken, vraagt nauwelijks onderhoud. Zon, halfschaduw en schaduw. Winterhard tot -25° Celsius.

 

Cercis canadensis 'Ruby Falls'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

De takken van deze opvallende heester hangen sierlijk naar beneden. De bladeren zijn diep purperrood en sierlijk hartvormig tot bijna rond, wat de plant een volle en robuuste uitstraling geeft. In het vroege voorjaar, voordat de bladeren verschijnen, openen de kleine roze bloemen op de nog kale twijgen. Prachtige solitairstruik voor tuinen van ieder formaat.

 

Choisya 'Londaz' (White Dazzler)

KVBC-Award Goud, veldkeuring 2015

Wintergroene struik die compacter groeit, dichter vertakt is en iets kleiner blad heeft dan de bekende ‘Aztec Pearl’. De handvormig gedeelde bladeren zijn donkergroen. In mei en augustus bloeit de plant uitbundig met heerlijk geurende witte bloemen. Prima winterhard en geschikt voor toepassing in tuinen, openbaar groen of als potplant.

   

Clematis ‘ST17333’ (MULTI PINK)

Gouden Medaille GTT 2019

Unieke combinatie van bloemvorm en bloemkleur in het populaire geslacht Clematis. Ontstaan als sport in C. ‘Hagley Hybrid’ en daardoor net zo sterk, gezond en groeikrachtig. Vol in de zon te plaatsen of in halfschaduw. Snelgroeiend en volledig winterhard.

 

Cornus kousa 'Summer Gold'

Gouden Medaille Plantarium 2012

Forse struik met een breed opgaande groeiwijze. De vrij dikke bladeren zijn donkergroen met een brede, diepgele rand. De bladen verbleken of verbranden ’s zomers niet of nauwelijks. Omstreeks eind me-half juni openen de witte bloemen. Een fraaie tuinheester of solitair met uitbundige kleuren. 

   

Cortaderia selloana 'Day1' (TINY PAMPA)

KVBC-Award Goud Veldkeuring 2020/Zilveren Medaille KVBC Summer Challenge 2020

Zeer rijk bloeiend met pluimen die zowel tussen het loof als iets erboven staan. Bijzonder kort ras. De 'Tiny Pampa' wordt inclusief bloem niet langer dan 60 cm en bloeit rijkelijk, ook al als 1- en 2-jarige plant. Ideaal voor in de kleinere tuin, of op het terras. 

   

Fargesia murieliae 'Elias'

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2017

Unieke, bijzonder laagblijvende bamboe. De plant groeit met sierlijk overhangende twijgen met frisgroene bladeren. Er worden geen worteluitlopers gevormd, dus ‘Elias’ zal steeds een polvormige habitus behouden. Uitendelijk wordt de plant circa 60 cm hoog. Geschikt voor toepassing in openbaar groen, tuinen en in potten.

   

Heuchera 'Black Pearl'

Zilveren Medaille Plantarium 2017

Heuchera vormen aantrekkelijke bladplanten en ‘Black Pearl’ vormt hier geen uitzondering op. De bladeren zijn 3- tot 5-lobbig en hebben vrij sterk gegolfde bladranden. De bovenkant van de bladeren is purperzwart met een opvallende metalige glans. De onderkant is donkerpaars. De kleine bloemen zijn rozewit maar de plant bloeit niet erg rijk.

   

Hydrangea arborescens 'NCHA3' (RUBY ANNABELLE)

KVBC-Award Goud, veldkeuring 2019

De bloeiwijzen zijn diep rozerood, uniek binnen H. arborescens. Prima geschikt voor toepassing in tuinen van ieder formaat, alsook in de openbare ruimte of in potten. De combinatie van intense bloemkleuren en gedrongen groeiwijze maken 'NCHA3' (RUBY ANNABELLE) een unieke doorbraak! Standplaats in de volle zon of halfschaduw. Vochtige, goed doorlatende, matig vruchtbare, humusrijke grond. Groeisnelheid is gemiddeld en de bloeitijd van juli tot september. Volledig winterhard.

   

Hydrangea arborescens ‘NCHA8’ (Bellaragazza Limetta)

Gouden Medaille Plantarium 2018

Zeer compacte en lage groeiwijze. Rijkbloeiende cultivar waarvan de bloemtuilen niet al te groot zijn en qua formaat prima in verhouding met de rest van de plant. De bloemen zijn crèmegroen en verbloeien lichtgroen. Geschikt als solitair of vakbeplanting. Zeer goed winterhard.

   

Hydrangea macrophylla ‘Jong 02’ (AFTER MIDNIGHT)

Gouden Medaille, KVBC Spring Challenge 2021

Deze goed compact en gesloten groeiende Hortensia kent een unieke blad-bloem combinatie. De bladeren zijn zeer donker zwartpurper en waarschijnlijk de donkerste in het sortiment. De twijgen zijn donkergroen en de lichtgroene hoofdnerven geven de plant een sprankelend effect. De bloemen staan in afgeplatte schermen en de steriele bloemen zijn dieprood, waardoor ze prima met het blad contrasteren. Een prima winterharde plant, ook geschikt voor de kleinere tuinen.

 

   

Hydrangea macrophylla 'Youmefive' (You&Me Together)

KVBC-Award Goud, veldkeuring 2017

Compact en dicht groeiende Hortensia. De afgeplat bolvormige bloemtuilen bestaan uit zeer veel steriele bloemen. Deze hebben meerdere lagen bloemblaadjes waardoor de bloemen gevuld lijken. Bij openen zijn ze lichtroze en ze kleuren vervolgens steeds donkerder. Bij uitbloeien zijn ze diep paarsrood. Deze kleur houden de bloemen gedurende meerdere weken. 

   

Hydrangea paniculata 'LC NO4' (LIVING TOUCH OF PINK)

KVBC-Award Goud Veldkeuring 2020

Mooie plantvorm, dicht bebladerde planten met een prima bladkwaliteit. Bijzonder mooie habitus. Lage, vroegbloeiende selectie met luchtige bloempluimen. De hoogte na 10 jaar is 75 cm. De bloemkleur is lichtgroen/wit/lichtroze. De bloeiperiode is juni t/m augustus. Kleurt “beschaafd” door; uniek in onderscheidbaarheid. Deze plant is zeer winterhard. Aanbevolen aantal per vierkante meter: 3. 

   

Hydrangea paniculata 'LC NO12' (Living Pinky Promise)

KVBC-Award Goud, Veldkeuring 2021

De plant groeit mooi compact en regelmatig, heeft een uitstekende vertakking, stevige takken en de witte bloemen kleuren prachtig donker rozerood bij uitbloeien. De donkere twijgen voegen nog wat meer kleurdiepte toe. Bij de veldkeuring bleek met name de habitus een zeer onderscheidend kenmerk. Ook de overige criteria sierwaarde, nieuwheidswaarde, onderscheidbaarheid in het sortiment en toepasbaarheid rechtvaardigden de gouden bekroning. De plant is zeer goed winterhard en geschikt voor bijvoorbeeld stadstuinen.


 
 

Juniperus communis ‘Lemon Carpet’ 

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2019

Langzaamgroeiende en bodembedekkende conifeer met mooi en fijn citroengeel loof. De groei is ongeveer 3cm per jaar. De plant houdt van een standplaats in de volle zon met een goed doorlatende bodem. Redelijk droogtetolerant, bestand tegen zeewind en luchtvervuiling. Is redelijk winterhard en vrijwel ongevoelig voor schade door ongedierte.

 

 

Leucothoe keiskei 'Opstal16' (Halloween)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2014

Dichtvertakte, wintergroene plant met een afgeplat bolvormige groeiwijze. De bladeren zijn opvallend smal voor een Leucothoe. Ze zijn sierlijk gebogen en glanzend donkergroen. ’s Winters kleurt het donkerrood. Het jonge blad loopt bronskleurig uit. Geschikt als potplant, maar ook als heester in groepen of in gemengde borders.

   

Ligustrum ovalifolium 'Josalig 1' (Green Diamond)

KVBC-Award Brons, veldkeuring 2017

Als zaailing ontstaan uit L. ovalifolium groeit deze nieuwe cultivar beduidend compacter en bossiger. De diepgroene bladeren voelen “dik” aan. Als geheel heeft de plant een sterke, vitale uitstraling. Veelzijdig in gebruik; als lage, brede (blok)haag, in plantvakken of in kleine groepen. 

 

Lonicera nitida 'Golden Glow'

KVBC-Award Brons, veldkeuring 2015

Ontstaan als mutant in ‘Maigrün’ heeft deze cultivar dezelfde uitstekende groeiwijze. In tegenstelling tot  ‘Maigrün’ heeft deze cultivar echter diepgeel blad. ’s Zomers verbrand het blad niet maar wordt het iets lichter geel van kleur. Deze sterke heester is zeer geschikt voor toepassing in groepen of als lage haag.

   

Magnolia 'Genie'

KVBC-Award Goud Veldkeuring 2020

De groeiwijze is dicht vertakt en compact, waardoor ‘Genie’ geen boom zal vormen maar een struik zal blijven. De hoofdbloei valt in het voorjaar, maar gedurende de gehele zomer worden vrij veel bloemen gevormd waardoor de plant steeds goed in bloei staat. Hierdoor is de sierwaarde bijzonder lang, zeker voor een Magnolia. De bloemknoppen worden na de winter gevormd, waardoor ze geen last hebben van bevriezing. Ook als de voorjaarsbloei wordt aangetast door nachtvorst, bloeit de plant ‘s zomers door. De bloemen zijn komvormig en warm, bordeauxrood. Het blad is donkergroen.

 

Mahonia eurybracteata 'Soft Caress'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

Brede, wintergroene struik met smalle, niet scherp aanvoelend bladeren. De jonge bladeren zijn geelgroen, het volwassen blad is donkergroen. In het najaar verschijnen de trossen zachtgele bloemen. Opvallende plant die niet op de bekende soorten en cultivars lijkt. 

   

Physocarpus opulifolius 'Minall2' (ALL BLACK)

*** Sterrenkeuring 2020

Mooie volle planten met een aantrekkelijke groeiwijze; fraaie bladkleuren. Zeer donker blad dat van rood-paars kleurt naar zwart. Kent een ronde, bossige groei en vertakt zeer goed. Wordt ca. 80 cm hoog en 80 cm breed. Deze Physocarpus bloeit in mei/ juni met witte bloemen en geeft daarna rode vruchten. Dit vormt een mooie combinatie met het donkere blad. Planten kan in de zon of halfschaduw. Het type grond maakt niet uit. Snoeien kan in het voorjaar. Winterhard tot -30 ºC. 

   

Pyracantha coccinea ‘Red Star’ 

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2019

Hoewel stevig (maar vakkundig) gesnoeid, dragen de planten zeer veel vruchten. De takken hebben weinig doorns, wat een voordeel is. Visueel sterk en geeft bloem/vrucht op 2 jaar oud hout. Bessen houden hun kleur tot na de Kerst. Wintergroen. Plant de Red Star in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Zeer winterhard tot -30 ºC

   

Salvia ‘Bocofpea’ (FEATHERS PEACOCK)

Gouden Medaille KVBC Spring Challenge 2021

Deze Salvia groeit uit tot mooie en zeer bloeirijke planten. De plant is breed opgaand en meer open dan de bekende S. nemorosa; de grijsgroene bladeren zijn opvallend diep ingesneden en geven de plant een fijne structuur. De bloemen zijn warm blauwviolet en staan van mei tot en met juli in dichte trossen goed boven het loof. De plant is breed toepasbaar, zowel als potplant als in de tuin en openbaar groen. Winterhard tot -23°C.

 

Spiraea betulifolia 'Tor Gold'

KVBC-Award Zilver, veldkeuring 2016

Bossig groeiende, breed opgaande bladverliezende struik. Jonge bladeren mooi groengeel, volwassen bladeren geelgroen. Herfstkleuren variabel, crème- tot zalmkleurig roze tot lichtoranje en rood. Bloemen wit, in compacte tuilen, omstreeks mei-juni. Zeer winterharde pot- of tuinplant, ook geschikt voor de gemengde border.

   

Spiraea 'Tracy' (DOUBLE PLAY BIG BANG)

KVBC-Award Goud Veldkeuring 2020

Extra grote roze bloemen, groter dan conventionele variëteiten, die zomers mooi contrasteren met de geelgroene bladeren. Prachtige, kleurrijke oranje/roze jonge scheuten in het voorjaar. Behoudt zijn vorm zonder snoeien, is zeer goed droogtebestendig en groeit en bloeit goed in halfschaduw. Compact, bolvormig, bladverliezend. Winterhard tot -25 C. 

Download onze app