GrootGroenPlus Voorjaarsbeurs

Road Show 2018

Vorig jaar was er voor het eerst, in samenwerking met de KVBC, een Road Show aanwezig op vakbeurs GrootGroenPlus. De Road Show bestaat uit een selectie aan nieuwigheden uit de veldkeuringen, tentoonstellingskeuringen en sterrenkeuringen die de KVBC in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Via deze Road Show kan aan deze toppers nogmaals aandacht worden besteed. Dat bleek een succes te zijn en daarom keert de Road Show ook weer terug van 3 t/m 5 oktober op GrootGroenPlus 2018. Dit jaar gaat het om maar liefst 28 reeds gekeurde terugkerende nieuwigheden, voor de 28e editie van de vakbeurs.

 

  

Abelia grandiflora 'Abelops' (Sunshine Daydream)

Bronzen Medaille veldkeuring 2012

Dichtvertakte, compacte groeiwijze. Bladeren geelgroen, lichter gekleurd naar de randen en met een smalle oranjerode buitenste rand. Jonge bladeren intenser van kleur. Bloemen lichtpaars, september-oktober. Geschikt voor toepassing in borders of als potplant. Voldoende winterhard.

 

Aucuba japonica 'Angelon'

** sterrenkeuring 2016

Wintergroene struik met een breed ovale tot bolronde groeiwijze. De leerachtig aanvoelende bladeren zijn groen met zeer veel gele vlekken. Vrouwelijke plant, dus indien bestoven zullen talloze rode de plant in het najaar en winter sieren. Mooie tuinstruik die zowel in de halfschaduw als schaduw geplant kan worden.

 

Brunnera macrophylla 'Sea Heart'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

Lage, breed uitgroeiende plant. Relatief grote, stevige bladeren, schitterend lichtgrijs met donkergroene randen en nerven. Bloemen als B. macrophylla; helderblauw met een wit oogje, april. Sterke vaste plant voor gebruik in borders, plantenbakken etc.

 

Buddleja 'Ice Chip' (White Chip)

Bronzen Medaille Plantarium 2012

Compact groeiende vlinderstruik met een frisse uitstraling. Bladeren grijsgroen, goed contrasterend met de talloze witte bloempluimen. Iedere bloem heeft een klein donkergeel oogje. Geschikt voor toepassing in (kleine) groepen of in potten.

   

Buddleja alternifolia 'Pmoore12' (Unique)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2017

Opvallend compact groeiende en dichtvertakte plant. De bladeren zijn grijzig groen en vormen een mooie achtergrond voor de bloemen. De licht lilapaarse bloemen staan in korte pluimpjes en verschijnen vanaf de zomer tot ver in het najaar. Door de compacte groeiwijze is het niet alleen een mooie borderplant, maar is deze ook zeer geschikt om in potten te kweken.

 

Buddleja 'Podaras 10' (Free Petite Dark Pink)

Bronzen Medaille Plantarium 2012

Lage en breed uitgroeiende vlinderstruik, bladeren middengroen. De relatief slanke bloempluimen bestaan uit violetpaarse bloemen met een oranje oogje. Geschikt voor toepassing in (kleine) groepen in de particuliere tuin of openbaar groen, of in potten.

 

Cercis canadensis 'Ruby Falls'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

De takken van deze opvallende heester hangen sierlijk naar beneden. De bladeren zijn diep purperrood en sierlijk hartvormig tot bijna rond, wat de plant een volle en robuuste uitstraling geeft. In het vroege voorjaar, voordat de bladeren verschijnen, openen de kleine roze bloemen op de nog kale twijgen. Prachtige solitairstruik voor tuinen van ieder formaat.

 

Choisya 'Aztec Gold'

Bronzen Medaille Plantarium 2012

Bolvormig groeiende wintergroene struik. De bladeren zijn handvormig gedeeld en bestaan uit smalle deelblaadjes die geel uitlopen en later intens groengeel zijn. De heerlijk geurende witte bloemen openen in de zomer en geven een leuk effect tegen het gele blad. Fraaie pot- of borderplant, vooral voor plaatsen waar contrast gewenst is.

 

Choisya 'Londaz' (White Dazzler)

KVBC-Award Goud, veldkeuring 2015

Wintergroene struik die compacter groeit, dichter vertakt is en iets kleiner blad heeft dan de bekende ‘Aztec Pearl’. De handvormig gedeelde bladeren zijn donkergroen. In mei en augustus bloeit de plant uitbundig met heerlijk geurende witte bloemen. Prima winterhard en geschikt voor toepassing in tuinen, openbaar groen of als potplant.

   

Clematis 'Taiga'

Zilveren Medaille Plantarium 2016

Klimplant die enkele meters hoog kan worden. Boven de zes paarse bloembladen staan meerdere kransen kleinere bloemblaadjes (tepaloïden genoemd). Deze zijn eveneens paars, maar met heldergroene toppen. Doordat deze bloemblaadjes zijn gevouwen geven de spitse toppen een bloemen een heel opvallend uiterlijk 

 

Cornus kousa 'Summer Gold'

Gouden Medaille Plantarium 2012

Forse struik met een breed opgaande groeiwijze. De vrij dikke bladeren zijn donkergroen met een brede, diepgele rand. De bladen verbleken of verbranden ’s zomers niet of nauwelijks. Omstreeks eind me-half juni openen de witte bloemen. Een fraaie tuinheester of solitair met uitbundige kleuren. 

   

Diervilla splendens 'El Madrigal' (Diva)

Gouden Medaille Plantarium 2017

Breed spreidend-opgaand groeiende heester met iets overhangende twijgen. Het donker purperbruine blad is een unieke sierwaarde en het is de eerste Diervilla op de markt met deze eigenschap. De heldergele bloemen staan in compacte pluimpjes en contrasteren prima met het donkere blad. Geschikt voor toepassing in tuinen en openbaar groen. 

   

Fargesia murieliae 'Elias'

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2017

Unieke, bijzonder laagblijvende bamboe. De plant groeit met sierlijk overhangende twijgen met frisgroene bladeren. Er worden geen worteluitlopers gevormd, dus ‘Elias’ zal steeds een polvormige habitus behouden. Uitendelijk wordt de plant circa 60 cm hoog. Geschikt voor toepassing in openbaar groen, tuinen en in potten.

 

Ginkgo biloba 'Menhir'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

Zuilvormig groeiende cultivar die, in tegenstelling tot diverse andere zuilvormig groeiende Ginkgo, goed vertakt. De bladeren hebben de typische vorm van Ginkgo-blad. Ze zijn heldergroen met een opvallend blauwe waas. De slanke vorm maakt de plant geschikt voor gebruik in tuinen, parken en openbaar groen.

 

Gleditsia triacanthos 'Draves' (Street Keeper)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2012

Middelgrote boom met een piramidale groeiwijze. Het is vooral de gezonde en regelmatige groeiwijze die deze boom onderscheidend maakt. De bladeren zijn glanzend donkergroen. Doordat de boom een doorgaande harttak vormt is deze goed te kweken en toe te passen als laan- of parkboom.

 

Hebe 'Tull 302' (Rhubarb and Custard)

Bronzen Medaille Plantarium 2012

Brede wintergroene plant met een spreidend-opgaande groeiwijze. De donkergroene bladeren zijn grijs gemarmerd en hebben opvallende, crèmekleurige randen. De jonge scheuten zijn purper. De zijn het gehele groeiseizoen te zien waardoor het een kleurrijke plant is. Mooie potplant.

   

Heuchera 'Black Pearl'

Zilveren Medaille Plantarium 2017

Heuchera vormen aantrekkelijke bladplanten en ‘Black Pearl’ vormt hier geen uitzondering op. De bladeren zijn 3- tot 5-lobbig en hebben vrij sterk gegolfde bladranden. De bovenkant van de bladeren is purperzwart met een opvallende metalige glans. De onderkant is donkerpaars. De kleine bloemen zijn rozewit maar de plant bloeit niet erg rijk.

 

Hibiscus syriacus 'Gandini Santiago' (Purple Pillar)

Zilveren Medaille Plantarium 2012

Deze Hibiscus valt op door zijn smalle, bijna zuilvormige groeiwijze. Dit in tegenstelling tot andere cultivars, die allemaal breder groeien. De bloemen zijn roze met een groot rood hart en halfgevuld. Vanwege de slanke groeiwijze is de plant ook goed in kleinere tuinen toe te passen. 

   

Hydrangea macrophylla 'Youmefive' (You&Me Together)

KVBC-Award Goud, veldkeuring 2017

Compact en dicht groeiende Hortensia. De afgeplat bolvormige bloemtuilen bestaan uit zeer veel steriele bloemen. Deze hebben meerdere lagen bloemblaadjes waardoor de bloemen gevuld lijken. Bij openen zijn ze 

 

Leucothoe keiskei 'Opstal16' (Halloween)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2014

Dichtvertakte, wintergroene plant met een afgeplat bolvormige groeiwijze. De bladeren zijn opvallend smal voor een Leucothoe. Ze zijn sierlijk gebogen en glanzend donkergroen. ’s Winters kleurt het donkerrood. Het jonge blad loopt bronskleurig uit. Geschikt als potplant, maar ook als heester in groepen of in gemengde borders.

   

Ligustrum ovalifolium 'Josalig 1' (Green Diamond)

KVBC-Award Brons, veldkeuring 2017

Als zaailing ontstaan uit L. ovalifolium groeit deze nieuwe cultivar beduidend compacter en bossiger. De diepgroene bladeren voelen “dik” aan. Als geheel heeft de plant een sterke, vitale uitstraling. Veelzijdig in gebruik; als lage, brede (blok)haag, in plantvakken of in kleine groepen. 

 

Lonicera nitida 'Golden Glow'

KVBC-Award Brons, veldkeuring 2015

Ontstaan als mutant in ‘Maigrün’ heeft deze cultivar dezelfde uitstekende groeiwijze. In tegenstelling tot  ‘Maigrün’ heeft deze cultivar echter diepgeel blad. ’s Zomers verbrand het blad niet maar wordt het iets lichter geel van kleur. Deze sterke heester is zeer geschikt voor toepassing in groepen of als lage haag.

 

Mahonia eurybracteata 'Soft Caress'

Zilveren Medaille Plantarium 2012

Brede, wintergroene struik met smalle, niet scherp aanvoelend bladeren. De jonge bladeren zijn geelgroen, het volwassen blad is donkergroen. In het najaar verschijnen de trossen zachtgele bloemen. Opvallende plant die niet op de bekende soorten en cultivars lijkt. 

 

Quercus warei 'Nadler' (Kindred Spirit)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2012

Deze hybride tussen de Amerikaanse Q. alba en de Europese Q. robur ‘Fastigiata’ heeft een zuilvormige groeiwijze. De glanzend groene bladeren zijn vrij groot en gezond. De boom is vrijwel ongevoelig voor meeldauw. Vanwege de zuilvormige groeiwijze breed toepasbaar in tuinen, parken en als laanboom.

 

Skimmia japonica 'Moerings 2' (Red Dwarf)

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2015

Gedrongen groeiende wintergroene struik. De bladeren zijn glanzend donkergroen en vormen een mooie achtergrond voor de donkerrode bloemknoppen, die vanaf eind september tot diep in de winter de plant sieren. De bloemen staan in relatief grote, dichte pluimen.

 

Skimmia japonica 'Pabella'

Gouden Medaille GrootGroenPlus 2013

Wintergroene plant met een brede spreidend-opgaande groeiwijze. Bladeren glanzend donkergroen. De bloemen van deze vrouwelijke cultivar zijn niet de voornaamste sierwaarde, maar de vruchten. De glanzend rode vruchten staan in dichte pluimen en worden goed boven het loof gedragen.

 

 

Spiraea betulifolia 'Tor Gold'

KVBC-Award Zilver, veldkeuring 2016

Bossig groeiende, breed opgaande bladverliezende struik. Jonge bladeren mooi groengeel, volwassen bladeren geelgroen. Herfstkleuren variabel, crème- tot zalmkleurig roze tot lichtoranje en rood. Bloemen wit, in compacte tuilen, omstreeks mei-juni. Zeer winterharde pot- of tuinplant, ook geschikt voor de gemengde border.

   

Thuja occidentalis 'Mirjam'

KVBC-Award Brons, veldkeuring 2016

Zeer sterke conifer voor in de tuin of in pot. Ontstaan uit ‘Danica’heeft ‘Mirjam’ dezelfde bolvormige groeiwijze. Het loof is fris geelgroen met lichter gekleurde topjes in de zomer. ’s Winters kleurt het meer bronskleurig, waarbij de jonge topjes oranjebruin kleuren. 

 

 

Download onze app